FTGFOP1

Geschreven door Dick van den Born

FTGFOP1, als je denkt dat dit soort afkortingen alleen gebruikt worden door pubers op de social media heb je het mis. FTGFOP1 staat voor Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. De 1 staat er om aan te geven dat de thee uit de officiële Darjeeling regio komt. Dit is dus een keurmerk voor een rasechte Darjeeling. Van zo’n afkorting kunnen ze in de wijnwereld nog wat leren, met hun 1e Gran Cru Classé, prutsers.

Geen wonder dat de jeugd nu massaal FTW, LOL of LMFAO gebruikt. Ze kunnen het voluit misschien niet spellen, maar de adel, grootgrondbezitters en theehandelaren deden het vroeger toch ook al!?! De wijn, koffie en theewerelden hebben ingewikkeld vakjargon met elkaar gemeen.

Ook in andere opzichten beginnen de koffie- en theewereld steeds meer op de wijnwereld te lijken. Bovengenoemde afkortingen komen bovendrijven, consumenten worden steeds kritischer en zijn bereid zich te verdiepen in de materie en geld uit te geven voor hogere kwaliteit.

Maar er zijn ook steeds meer ‘puristen’ en ‘kenners’ die hun mening (denken te moeten) geven. “Ik  proef duidelijk dat de rinse smaken hier mooi in evenwicht zijn met de oxidanten. En de zuurgraad geeft net dat beetje diepgang mee dat bonen aan deze kant van deze berg die in deze hoek van de evenaar staat zo kenmerkend maakt voor deze koffie”. Jaja.

Een aantal jaren geleden hoorde ik op een Bordeaux wijnproeverij de volgende uitspraak; aan de hoeveelheid vuursteen die ik waarneem in deze wijn, proef ik duidelijk dat dit een Bordeaux van de Noordoever is. (echt gebeurd) Weet dat deze (zelfbenoemde) kenner dit wist te melden aan het eind van de proeverij toen hij al zo’n 25 stuks achter de kiezen had. Zelf was ik ongeveer even ver als de professor en nam hoofdzakelijk rode wijn waar. En was bovendien al 10 wijnen terug begonnen met stokbroodjes schimmelkaas te nuttigen omdat toen al alle wijn hetzelfde smaakte. Hou op zeg.

Dus is vakjargon onwenselijk en moet iedereen alles achteloos naar binnen klokken? Zeker niet! Kennis is macht en bovendien leuk. Maar vergeet niet te genieten van al dat lekkers en drink goede koffie, thee of wijn vooral altijd met je dierbaren!

En mocht je mij toch ooit als een professor vakjargon horen oreren, gebruik dan de volgende code; en Dick, welke koffie drink ik nou bij slagroomtaart?

Advertenties

Een gedachte over “FTGFOP1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s