100% Arabica koffie de heilige graal?

heilige_graalGeschreven door Dick van den Born

Dat dé espresso koffie alleen Arabica bonen mag bevatten is een misvatting die je nog regelmatig hoort. Espresso is een zetmethode, die op zichzelf niets te maken heeft met (de melange van) je koffiebonen. Voor espresso heb je nodig; water, fijngemalen koffiebonen en een machine die het water er op hoge druk doorheen perst. (bij de eerste espresso machines moest je dat met de hand doen, koffiezetten was toen echt grote-mannen-werk, sorry ladies)

In theorie zou je dus een espresso van 100% Robusta bonen kunnen drinken. Je moet het maar eens proberen, als je durft. Ik heb het genoegen een keer of 4 gehad en daar ga ik het ook bij laten. Zowel de zelf gebrande Robusta’s als die van een Italiaanse brander waren een klap in je gezicht. Voor een Hollander is het gewoon te bitter, te wrang. Je oma’s slappe bak D.E. lijkt dan zelfs opeens een drinkbaar alternatief. (nee, NEE, is het niet! Gewoon een andere melange proberen.)

Maakt dit de Robusta een minderwaardige boon ten opzichte van de Arabica boon? Een Jupiler-League-boon die eredivisie wil spelen? Een Dries Roelvink-boon die naar de Arena wil met de Toppers? Een Dacia-boon die in een Ferrari showroom wil staan? Absoluut niet! In een klassieke Italiaanse espresso melange zit vaak tot wel 40% Robusta bonen. En eenmaal gedronken in Italië mijmeren we thuis juist over die koffie vaak nog 49 weken. Tot we weer in de auto springen voor de volgende 3 weken espresso, wijn en pasta.

100% Arabica espresso’s, zeker de single origins, kunnen je in vervoering brengen. Fluweelzacht en een lage afdronk. Heerlijk, maar de heilige graal is het niet. Een klein percentage Robusta bonen is vaak helemaal niet erg, mits ze maar van goede kwaliteit zijn. Ze zorgen voor een stevige espresso met bite en die espresso’s zijn weer uitermate geschikt om je dagelijkse ochtendcappuccino mee te bereiden. Dan proef je ondanks de flinke scheut opgeschuimde melk, nog wel écht koffie.

En dan nu maar hopen dat de koffieroest die de afgelopen maanden her en der opduikt niet te veel om zich heen gaat grijpen. Deze schimmel verwoest alleen Arabica planten, de Robusta plant is resistent. Dus met een beetje pech drinken we straks alleen nog maar bittere koffie. Om van de agrarische noodtoestanden nog maar te zwijgen die zich voor kunnen gaan doen in landen waar koffie een belangrijk exportproduct is. Duimen dus!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s