Stoven met adellijk bier, ook voor niet-bierdrinkers!

foto

Geschreven door Edit van den Born

Koffie… lekker! Thee… lekker! Chocolade… Lekkerrrrrr! Bier… oeps! Ik vind heel veel lekker maar bier is echt wel een uitzondering daarop. Jammer, want al die mooie flesjes van de speciaalbiertjes uit Tsjechië zien er zo mooi uit. Vooral het flesje van Baron spreekt mij erg aan. Het kasteel, het lettertype, de kleuren; alles doet mij aan heerlijke vakanties in Tsjechië denken. Het is ook nog eens heel mooi donker bier, zelfs in een glas vind ik het er goed uit zien. Maar vraag me niet het glas leeg te drinken…

Gelukkig ben ik de culinaire blogger van House of Goods en niet de test blogger. Ik hoef dus geen bier te proeven en daar over te schrijven, ik kan er gewoon mee koken! En dat vind ik dan weer wel lekker (en leuk!).

Ik heb voor dit bijzondere biertje een bijzonder stoofpotje uitgezocht. De ingrediëntenlijst klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, het eindresultaat is heerlijk! Begin op tijd met dit gerecht, het moet twee uur in de oven! Dit gerecht hoor je te maken in ovenpannetjes. Je kunt ook voor een ander soort schaal of pan kiezen, belangrijk is dat het twee uur afgedekt in de oven moet staan. De ovenpannetjes waar het in hoort zijn op veel plekken te koop, zijn niet duur én ze staan heel gezellig op tafel. Ieder zijn eigen pannetje geeft een leuk effect.

Voor 4 personen heb je nodig voor dit gerecht:

  • 4 1-persoons ovenpannetjes
  • 50 gram (room)boter
  • 600 gram runderriblappen, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tl mosterd
  • 1 el appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek, in blokjes
  • 1 flesje Baron bier (van de brouwerij Vysoky Chlumec)
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het bruin aan. Bak aan het einde de ui 1 minuut mee. Haal de pan van het vuur en roer de mosterd, de stroop en de ontbijtkoek door het vlees heen. Het duurt even voor de stroop goed mengt met de rest van de ingrediënten maar uiteindelijk wordt het één vleesmengsel. Verdeel dit mengsel over de vier pannetjes . Schenk het bier in de pannetjes tot het vlees net bedekt is, dit is niet het hele flesje bier, de rest is voor de liefhebber ;-). Sluit de pannetjes met de dekseltjes en stoof het vlees in 2 uur in de oven gaar.

Na twee uur in de oven is het een heerlijk stoofpotje van vlees, uitjes en saus geworden. Van de individuele ingrediënten zoals het bier, de ontbijtkoek en de appelstroop is niets meer terug te zien. Gelukkig maar, voor diegene die net als ik niet per se van al deze ingrediënten houden…

Ik heb bij dit gerecht een salade gemaakt, dat smaakte bijzonder goed dus die wilde ik ook even met je delen:

image (3)

De salade bestaat uit een donkere slamelange, avocado, groene appel (Granny Smith o.i.d.) en schimmelbrie. De dressing heb ik gemaakt van 3 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 2 tl mosterd, peper, zout en een flinke theelepel appelstroop (heb je met dit gerecht toch in huis en zo past de salade extra goed bij het stoofpotje).

Een heel groot succes dit recept. Ondanks de lange oventijd (tijd voor de afwas en/of een goed boek) is dit gerecht heel makkelijk en vooral lekkerrrrrrr!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s