Koffiebonen branden

groene_bonen_close

Geschreven door Dick van den Born

Aaaah even een espresso van zelf gebrande koffiebonen……. Zodetandjes! Wat smerig! We schrijven februari 2013 en hebben onze eerste lading zelf gebrande koffiebonen in de maler zitten en we zijn aan het proeven geslagen. Het wordt ons direct duidelijk dat koffiebranden een vak is. Zo hup, even een koffiebrander vullen, aanzetten en een half uur later koffiezetten is er echt niet bij. Vergelijk het met een diepvriespizza. Na 20 minuten in de oven ziet het er enigszins uit als een pizza, smaakt ergens wel naar een pizza, maar voor een echte pizza moet je naar Italië! In Italië zijn de ingrediënten vers en is er nagedacht over de combinaties.

Nu hoeven koffiebonen niet dagvers te zijn om ze te branden. Een ongebrande koffieboon bestaat voor 18% uit oliën en vetten, die er voor zorgen dat ze lang houdbaar zijn. Maar wel belangrijk is welke bonen je met elkaar mengt (als je dat zou willen) en minstens zo belangrijk is de temperatuur en de tijdsduur. Je kan een koffieboon kort branden op een hoge temperatuur. De koffie die je krijgt heeft dezelfde kenmerken als de eerder genoemde diepvriespizza. Het ziet er uit als koffie, het smaakt naar koffie, maar het is het niet.

De truck is om een balans te vinden tussen temperatuur en tijdsduur. Een koffieboon uit Costa Rica brand je op een hele andere temperatuur en tijdsduur dan een koffieboon uit Ethiopië. Dit heeft alles te maken met het klimaat van de streek waar de struik groeit, het ras en hoe vaak er geoogst wordt. Maar het is dus voor iedere koffieboon anders, en 1 minuutje langer branden of 5 graden minder kan een branding totaal verpesten.

Goed, terug naar februari 2013. We hebben onszelf voorgenomen om iedere dag 2 brandingen te doen en uitgebreid te testen. Op sommige dagen leek het kantoor meer op een laboratorium. Overal proefzakjes, notities en een heeeel grote sheet waar we al onze bevindingen noteerden. Toen we zelf overtuigd waren hebben we nog enkele weken getest in de winkel met vaste klanten. U een gratis espresso-tje proeven?  Moet u alleen even eerlijk zeggen wat u er van vindt. En zo waren we na een aantal maanden testen bedreven genoeg om de eigen brandingen aan de man te brengen.

WAAROM?!? Vraag je je nu wellicht af, al die mooie koffie van Italiaanse en Nederlandse koffiebranders en jullie moeten het weer zelf gaan doen? Dat is een logische en begrijpelijke vraag, en het antwoord is ook gelijk de reden dat steeds meer mensen vers gebrande koffiebonen willen (proeven).

De belangrijkste reden is dat de smaakontwikkeling van een koffie nog 10 á 14 dagen na de branding doorgaat. Dat betekent dat je vers gebrande koffie vanaf dag 1 iedere dag anders smaakt en dat is super interessant! De meest uitgesproken smaken in een koffie zijn het meest aanwezig kort na het branden en dat vlakt dan af naar het eindresultaat (branddatum + 14 dagen), waarna de koffie zijn balans gevonden heeft.

Een andere reden is dat het gewoon lekker eens wat anders is. Je belt ’s ochtends naar de winkel en ’s middags haal je de, speciaal voor jou, gebrande koffiebonen. Eat that, buurman met je chique Jura!

Hoewel vers gebrande koffie interessanter is en vaak lekkerder, leveren koffiebranderijen hun koffies altijd pas uit na 14 dagen, zodat het proces van de smaakontwikkeling uitgewerkt is en de consument gewoon iedere dag dezelfde smaak in de koffiekop krijgt. Maar ik kan je vertellen: als je eenmaal vers gebrande koffie gedronken hebt, vraag je je daarna bij iedere ‘gewone’ koffie die je drinkt af hoe die gesmaakt zou hebben op de dag dat ie gebrand is. Dus weest gewaarschuwd voor u er aan begint! (Doen! Doen!)

Zie hieronder hoe verschillend je koffiebonen moet branden om er lekkere koffie van de kunnen zetten. Links donker gebrande bonen uit Brazilië, rechts lichter gebrande bonen uit Costa Rica.

donker_en_medium_weegschaal

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier:

https://www.houseofbeans.nl/shop/dagvers-gebrande-koffiebonen/single-origins-dagvers-gebrand.html

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s