Koffie panna cotta met cappuccino crisps en karamelsaus

image(1)

Geschreven door Edit van den Born

Oh oh oh wat houd ik toch van toetjes. Een mooie zalm roken op thee of stoven met bier doe ik ook met veel plezier maar toetjes… daar ligt toch wel mijn echte passie. De zoetekauw in mij wordt hier zo gelukkig van. Vanaf het moment dat House of Chocolate cappuccino crisps ging verkopen, heb ik hier een toetje mee willen maken. Een crispy bite in je toetje is heerlijk en veel toetjes met koffie bevatten ook room waardoor het qua smaak in de buurt van cappuccino (en de cappuccino crisps) komt. Omdat de crisps op niet veel plekken verkrijgbaar zijn, zijn er geen bestaande recepten hiermee. Dus… ik ben aan het experimenteren geslagen. Bij dit recept is het een hele geschikte toevoeging, alleen niet op het punt dat ik het deed. Dus het recept dat ik met jullie deel wijkt iets af van de foto’s, dit om de crispy bite te redden.

De benodigdheden van dit recept zijn voor 4 personen. Ik heb dit toetje voor 4 personen gemaakt en was een beetje teleurgesteld over de hoeveelheid. Toen we het opaten bleek dat het zát was, dit toetje is best een soort van machtig. Dus volgende keer dat ik dit toetje maak, houd ik me weer aan deze hoeveelheden. Misschien dat ik wel wat kleinere glaasjes gebruik, dan lijkt het wat meer.

De koffie in dit toetje moet lekker pittig zijn. Door de room in dit toetje zal een zachte koffie wegvallen qua smaak. Ik heb dit toetje gemaakt bij mijn zus, zij heeft een cups machine dus heb ik gekozen voor cremoso cups van Cento Caffè.

Nodig voor 4 personen:

  • 165 ml sterke, pittige espresso
  • 50-100 gram cappuccino crisps
  • 220 ml ongeklopte slagroom (165 + 55)
  • 105 gr suiker (45 + 60)
  • 4 blaadjes gelatine
  • klontje boter

Week de gelatine in koud water. Breng 165 gram van de room en 45 gram van de suiker aan de kook. Voeg de koffie toe en roer het mengsel om. Los de uitgeknepen gelatine op in het mengsel. Laat het even afkoelen en giet het in 4 glaasjes. Laat dit 3 uur opstijven in de koelkast.

2014-08-31 11.53.24

 

Het mengsel ziet er uit als een super romige koffie verkeerd. Zoals te zien op de foto heb ik de cappuccino crisps toegevoegd aan het lauwe koffiemengsel zodat er een crispy bite in de panna cotta zou zitten. Door de warmte en/of het vocht waren de helft van de crisps een beetje zacht geworden. Volgende keer voeg ik de crisps niet meer hier toe maar pas op het einde als garnering.

Na 2 uur en 45 minuten (of een kwartier voordat je het toetje wilt eten) kun je aan de saus beginnen. Hiervoor laat je 60 gram suiker in een omgespoelde steelpan lichtbruin kleuren. Voeg een klontje boter toe. Zodra dit gesmolten is en het mengsel een mooie karamelkleur heeft, voeg je 55 ml room toe laat je de karamel al roerend oplossen.

image(4)

Zoals je ziet wordt zelfs mijn spatel blij van deze heerlijke karamelgeur 🙂

Deze saus kan over de toetjes verdeeld en voeg als afwerking de cappuccino crisps toe. De happen met crisps die nog crispy waren, waren echt heerlijk. De saus is super vol en romig van smaak (ik heb zelfs stiekem de pan uitgelepeld na het toetje) en de combinatie van koffie en karamel is echt super lekker. Het was niet moeilijk en je hebt er weinig ‘ingewikkelde’ ingrediënten voor nodig dus ik zal dit toetje zeker heel snel weer maken. Hmmmmmm!

image(5)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s