Earl Grey Chocoladetruffels

2014-09-12 09.23.11

Geschreven door Edit van den Born

Na een makkelijk toetje met misschien een wat voor de hand liggende smaakcombinatie (koffie en karamel) vond ik het tijd voor een beetje uitdaging. Ik ben gek op chocolade en ook zeker op chocoladetruffels maar heb deze nog nooit zelf gemaakt. Door de Bovetti reep met Earl Grey Thee weet ik dat pure chocolade met de frisse, volle smaak van Earl Grey thee heel lekker is. Dus toen ik een recept voor Earl Grey chocoladetruffels tegenkwam, vielen alle puzzelstukjes op hun plek!

De smaak van Earl Grey is in deze truffels duidelijk aanwezig. Als je niet weet hoe lekker je dit vindt, kan je beginnen met iets minder Earl Grey thee dan aangegeven in dit recept. Omdat ik al weet dat ik de combinatie lekker vind en omdat Earl Grey zo’n populaire thee is bij House of Tea heb ik gewoon de aangegeven hoeveelheid gebruikt (no guts no glory).

Ik heb bij dit recept aardig wat bakjes, schalen en plankjes gebruikt. Misschien kwam dit ook doordat ik een dubbele hoeveelheid wilde maken maar hoe dan ook, begin met een lege keuken en zet wat schaaltjes klaar 🙂

Benodigdheden voor 1 portie:

  • 300 ml slagroom
  • 5 el (of 20 gram) Earl Grey theeblaadjes
  • 250 gram pure Tony’s Chocolonely (ongeveer anderhalve reep)
  • 30 gram margarine (of andere gezouten boter)
  • cacaopoeder
  • grote theezeef (bijvoorbeeld deze)
  • (vierkante) bakvorm bekleed met bakpapier (ongeveer 20×20)

Doe de slagroom met de thee in een klein pannetje en breng het aan de kook. Zodra het kookt kun je het pannetje van het vuur af halen. Laat de thee naast het vuur nog 15 minuten in de slagroom trekken.

2014-09-11 20.27.03

Breek ondertussen de chocolade in grove stukken. De repen van Tony’s Chocolonely zijn al in ongelijke stukjes verdeeld, de meeste stukjes zijn de goede maat, breek alleen de grotere stukken wat kleiner. Deze chocolade is heel vol van smaak zonder toegevoegde smaakjes en bevat 70% cacao waardoor het een heel geschikte basis is voor chocolade recepten.

Doe de chocolade met de boter in een hittebestendige kom en zet die op een pan water die je zachtjes aan de kook brengt. Zorg dat de kom niet in het water staat.

Terwijl de chocolade smelt, zeef de je de slagroom zodat er geen theeblaadjes meer inzitten. Druk de theeblaadjes goed uit zodat je zoveel mogelijk room hebt. Voeg een klein beetje room toe als het na het zeven minder dan 250 ml is.

2014-09-12 09.26.54

Roer de chocolade om totdat alles gesmolten en vermengd met de boter is. Zodra het een mooie, egale ‘chocoladepasta’ is, haal je de kom van de pan af. Meng de Earl Grey room door het chocolademengsel.

2014-09-12 09.26.03

Giet het mengsel in de bakvorm. Het zou 2 tot 3 centimeter hoog moeten staan. Laat dit 2 uur opstijven in de koelkast.

2014-09-11 21.01.58

Na twee uur (of na een hele nacht, zoals ik gedaan heb), haal de je plak chocolade voorzichtig van het bakpapier af en snijd je het in stukjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Strooi de cacao eroverheen (beide kanten, dan kan je de stukjes ook oppakken zonder plakkerige vingers te krijgen). Bewaar de truffels in de koelkast en eet ze binnen 3 dagen op (geloof me, dat zal geen probleem zijn 🙂 )

2014-09-12 07.24.23

Dit recept is aardig wat werk (voor iemand die meestal makkelijke recepten uitkiest) maar was echt de moeite waard! De combinatie van theesmaak en pure chocolade is heel bijzonder. De volgende keer dat ik een high tea of een ander feestje geef, maak ik ze zeker weer! Naast de bijzondere smaak vind ik het er ook erg goed uitzien.

Thee en koffie drink je niet zo snel samen (tegelijk) dus de combinatie van deze smaken is niet voor de hand liggend. Toch is een kopje koffie met deze naar thee smakende chocoladetruffels ontzéttend aan te raden. Echt heel lekker. Om dat te bewijzen heb ik een dubbele portie gemaakt en deel ik ze morgen (zaterdag 13 september) in de winkel in Gouda uit! Wij hebben het vandaag vast getest met de koffie die nu in de maler zit en dat smaakt naar meer!

2014-09-12 09.24.00

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s