Honeybush stoofvlees met bataat (zoete aardappel)

2014-10-10 19.53.18

Geschreven door Edit van den Born

Van de week kwam een goede vriendin bij mij eten waarmee ik al veeeel te lang niet eens écht had bijgepraat. Ik maak dan graag een stoofpotje; die kan je van te voren maken dus hoef je met je ‘bezoek’ niet meer in de keuken te staan, je kan terwijl de pan opstaat vast de afwas doen zodat de keuken er netjes uitziet en echt mislukken kan een stoofpotje eigenlijk niet… Ik had nog wat zoete aardappels (of bataat) liggen dus zocht een stoofpotje met deze heerlijke groente (ja, gek genoeg is het groente, geen aardappel). En toen vond ik een stoofpotje met zoete aardappel en honeybush thee.

2014-10-10 17.36.49

Honeybush thee (of honingbosthee) is verwant aan rooibosthee. De honeybush struik groeit ook in Zuid-Afrika en de smaak lijkt op die van rooibos, maar dan iets zoeter. De struik heeft deze naam gekregen omdat de bloemetjes ervan naar honing ruiken. Honeybush thee bevat vrijwel geen cafeïne (theeïne) en bevat geen (bittere) taninne. Een eigenschap die rooibos en honeybush wordt toegedicht is dat ze als vleesverzachters zouden werken, dit maakt ze dus uitermate geschikt als basis voor een stoofpotje.

Let op: lange (2.5 uur) stooftijd!

2014-10-10 17.36.39

Benodigdheden voor een stoofpot voor 2 tot 4 personen:

 • 600 gram sukadelap, vet verwijderd en in stukken gesneden
 • 2 el bloem
 • 2 uien, gesneden
 • 2 stengels bleekselderij, gesneden
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 1 el tomatenpuree
 • 10-15 gram honeybushthee
 • 5 el rode wijnazijn
 • 4 reepjes schil van een sinaasappel
 • 2 kaneelstokjes
 • 4 zoete aardappels (bataten)
 • 150 gr vloeibare honing
 • Olie, peper en zout

Bestrooi het vlees met peper en zout en wentel het om in de bloem. Verhit olie in een braadpan en bak het vlees in enkele minuten rondom bruin. Voeg de selderij en de uien toe en sluit de pan met een deksel, laat de groente in 10 min zacht worden. Voeg de tomatenpuree en de knoflook toe.

2014-10-10 17.50.32

Verwarm ondertussen een liter water tot tegen de kook aan. Zet hiermee de honeybush thee (ongeveer 4-5 min). Het handigst is om dit met een theezakje te doen, dan komt er geen prut in de thee. Met een thee-ei of los in een theepot kan ook, dan moet je de thee nog even zeven. Voeg de thee toe aan het vleesmengsel.

2014-10-10 17.58.26

Voeg de azijn, sinaasappelschil en kaneelstokjes toe. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het gerecht 2 uur sudderen. Voeg de bataten, de honing en royaal peper en zout toe en laat het nog 30 min stoven.

Ik moet eerlijkheidshalve vermelden dat ik al kletsend met mijn vriendin bij de laatste stap de honing vergeten ben toe te voegen. Ik vond de kaneel en sinaasappel een beetje overheersen, waardoor de honeybush thee niet altijd even goed tot zijn recht kwam. Ik ga het gerecht zeker nog een keer maken maar dan mét honing, ik denk namelijk dat dit de sinaasappel en kaneelsmaak verzacht en de honeybush thee ophaalt. Al deze smaken bij elkaar zorgen voor een echt herfst stoofpotje.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s