Vanille espresso balletjes worden zoete koffie brij

2014-10-31 17.42.47

Geschreven door Edit van den Born

Hieperrrrrrdepiep, hoeraaaaaa! Over een paar dagen ben ik jarig en zal ik de mooie leeftijd van 25 bereiken. Dat betekent natuurlijk dat ik een feestje organiseer. Aangezien ik van koken houd, maak ik altijd alle hapjes op mijn feestjes zelf. Ik maak graag veel hartige hapjes, maar zoetigheid mag ook niet ontbreken. Ik vond dit recept voor vanille espresso balletjes in een Amerikaans kookboek, het trok me vooral aan dat deze hapjes niet gebakken hoeven, je hoeft ze alleen te koelen.

2014-10-31 17.20.43

Benodigdheden:

  • 175 gram vanillewafels (froufrou o.i.d.)
  • 300 gram basterdsuiker
  • 150 gram pecannoten, fijngehakt
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 kopjes espresso op kamertemperatuur

Verkruimel de vanillewafels heel goed tot fijn grut en doe het in een kom. Roer de suiker hier doorheen. Voeg de noten en de cacao toe. Meng hier de espresso en crème fraiche doorheen tot een glad mengsel.

2014-10-31 17.38.01

Rol hier balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee van en zet ze koud. Tot hier gaat het ‘echte’ recept. Toen ik hiermee klaar was vond ik het mengsel erg dun, hier kon ik echt geen balletjes van rollen. Dus ik heb gesmokkeld en de vanillewafels die ik over had uit het pakjes ook nog verkruimeld en erdoor gemengd.

2014-10-31 17.40.25

Na deze toevoeging kon ik er wel balletjes van maken maar na het koelen waren ze nog steeds heel nat. Niet echt balletjes die je oppakt en in je mond stopt. Eerder een beetje kledderig. Heel lekker, maar kledderig. Niet echt een hapje voor op een feestje dus.

De combinatie van zure room, suiker, koffie en vanille is heel lekker. Doordat de substantie iets wegheeft van een brij is het heel geschikt als onderdeel van een ander gerecht. Bijvoorbeeld in een trifle, over een pudding, tussen twee koekjes of in een kwarktaart. Ik ga nog maar eens diep nadenken wat ik volgende week met deze lekkere brij ga maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s