Chocoladecharlotte met koffie-langevingers

image (11)

Geschreven door Edit van den Born

Zoals ik bij mijn vorige recept al schreef; ik was vorige week jarig. Gezien de mooie leeftijd die ik heb bereikt (25!) heb ik gewoon dubbel gefeest. Wat visite op mijn echte verjaardag en het weekend daarna een diner en borrel met familie en wat vrienden. Omdat ik echt van koken houd, had ik gekozen voor een dinertje en heb ik de hele zaterdag staan koken alsof mijn leven er vanaf hing. Ik had 4 gerechten gekozen voor het diner en nog allerlei hapjes gekocht en gemaakt voor tijdens de borrel. Natuuuurlijk wilde ik ook een taart maken, een feest zonder taart is geen feest, maar mezelf kennende zou ik veel te veel eten maken en kopen dus een te machtige taart kon ik niet maken. Ik zocht een taart die ook als toetje door kon gaan omdat een diner, borrel met hapjes, een taart én een toetje een beetje veel van het goede zou worden. Een charlotte is een taart van lange vingers gevuld met een mousse en eventueel slagroom. Zo’n taart kan dus prima als toetje.

Het recept van dit toetje komt uit een kookboek met weekendmenu’s, niet allemaal even gemakkelijk maar wel allemaal even bijzonder. Wat deze charlotte bijzonder maakt is een combinatie van de in koffie gedoopte lange vingers en een mousse gemaakt met chocolade en zout. De combinatie van chocolade en zout is een bekende en bewezen combinatie (ik ben gék op de karamel-zeezout reep van Tony’s Chocolonely) dus dat kon bijna niet fout gaan!

Voor een charlotte heb je een geschikte vorm nodig. Er worden speciale vormen voor verkocht maar een gladde puddingvorm of een ronde, diepe glazen ovenschaal is ook goed. Ik had geen van allen in huis maar ben lekker eigenwijs en waar een wil is, is een weg dus ik heb het in een niet al te diepe glazen vaas gedaan. Daar werd het niet makkelijker door maar het is gelukt!

image (5)

Benodigdheden:

  • 150 gram pure chocolade
  • 50 gram boter
  • 4 eieren
  • 2 el poedersuiker
  • snufje zout
  • neutrale olie om de vorm in te vetten
  • een pak lange vingers
  • 100 ml sterke koffie (ik heb espresso gezet van DorCaf Black)
  • Eventueel: lint om te versieren en slagroom

Smelt de chocolade met de boter. Dit kan in de magnetron of, zoals ik heb gedaan, in een pannetje boven een grotere pan met heet water op het gas. Blijf goed doorroeren.

image (6)

Scheid de eieren. Klop de dooiers glad met de poedersuiker. Meng er de gesmolten chocolade doorheen. Klop met de mixer de eiwitten met een snuf(je) zout goed stijf.

image (8)

Meng voorzichtig met een spatel de eiwitten door de chocolade. Het is belangrijk dat je dit heel voorzichtig doet, meet scheppen of vouwen dan roeren, anders roer je de lucht eruit en wordt het een te geconcentreerd en klein mengsel. Ik heb dit net niet helemaal goed gedaan, mijn charlotte kon niet helemaal opgevuld met mijn mengsel maar op zich geeft dat niet, het doet niks aan de smaak af.

image (9)

Vet de vorm in met de olie. Doop de lange vingers met hun koekkant in de koffie. Zet ze met de gesuikerde kant naar buiten tegen de buitenkant van de vorm aan. Nogmaals; als je niet een goede vorm hebt kun je hiermee improviseren maar dan is deze stap een uitdaging ;-).

image (10)

Doe de chocolademousse in de vorm. Dek de bovenkant af met folie en laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Daarna kan je met een vlijmscherp mes voorzichtig de uitstekende lange vingers eraf ‘zagen’ zodat je de charlotte om kan draaien op een bord en er een lint om kan binden. Je kan ook voor de gemakkelijke oplossing gaan zoals ik heb gedaan: de overige ruimte opvullen met slagroom, de charlotte lekker in de vorm laten zitten en het lint om de vaas/vorm heen binden (zie plaatje bovenaan dit recept). Dan moet je natuurlijk wel een beetje een mooie vorm kiezen.

De charlotte was heerlijk en inderdaad, zoals ik had gehoopt, heel geschikt als toetje. Het was een mooi feestje!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s