Pure chocolademousse met Lady-Grey-gelei

Geschreven door Edit van den Born

2014-11-28 21.39.19

Wat heerlijk, de maand december begint bijna. Een maand vol feestjes, koken, cadeautjes en gezelligheid! Dus gewoon omdat het kan, probeer ik voor de derde keer een recept voor een toetje uit. Na twee keer een toetje/taart met koffie, nu een lekker toetje met chocolade en thee. Een luchtige chocolademousse met een bijzonder tintje; een gelei van Lady Grey thee. De combinatie van earl grey (achtige) thee en chocolade is heerlijk, dat weet ik inmiddels dankzij de Earl Grey chocoladetruffels.

Lady Grey is een zusje van Earl Grey. Dezelfde familie maar zeker niet hetzelfde. Een krachtige thee maar met een fris tintje door de sinaasappelschillen die erin zitten. Ik vond het leuk om een variatie van Earl Grey te gebruiken in plaats van de best heel bekende Earl Grey. Dus Lady Grey it is.

2014-11-28 19.53.47

Benodigdheden:

Begin met het maken van de Lady-Grey-gelei. Breng hiervoor 200 ml water in een steelpannetje aan de kook en laat daar de thee 3 tot 4 minuten in trekken. 

2014-11-28 20.09.33

Roer de suiker door de gezette thee en breng het nog heel even aan de kook. Week ondertussen 2 gelatine blaadjes in koud water. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de thee. Laat het theemengsel afkoelen in een schaaltje.

2014-11-28 20.16.03

Week ondertussen de overige 2 blaadjes gelatine in koud water. Breng de melk aan de kook, neem de pan van het vuur en laat de melk iets afkoelen. Los de gelatineblaadjes op in de warme melk. Laat ook de chocolade smelten in dit melkmengsel. Ik heb de chocolade in de hakmolen eerst heel fijn gehakt zodat ik zeker wist dat het snel genoeg zou smelten en goed zou mengen met de melk. Laat het mengsel afkoelen waardoor het een beetje dikkig wordt.

2014-11-28 20.20.02

Klop ondertussen de slagroom stijf en als het melkmengsel is afgekoeld kan deze door de room gespateld worden.

2014-11-28 20.27.48

Verdeel de mousse over 4 schaaltjes en laat het in de koelkast iets opstijven. 

2014-11-28 20.38.00

Als de mousse is opgestijfd, kan de theegelei over de mousse verdeeld worden.

2014-11-28 21.07.19

Ik had het ene schaaltje wat voller gedaan dan de andere. De volste schaaltjes waren na  30 minuten in de koelkast nog niet hard genoeg. Bij de twee volste schaaltjes vermengde de mousse met het theemengsel. Volgende keer voeg ik de thee pas toe nadat de mousse een uur in de koelkast heeft gestaan. Zet het geheel nu minimaal 2 uur in de koelkast.

2014-11-28 21.11.26

Laat het voor opdienen even uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.

Morgen (zaterdag 29 november) is dit bijzondere toetje te proeven bij House of Goods in de Lange Groenendaal in Gouda!

Een leuke tip bij dit recept is: maak het toetje in een (thee)kopje. Dien het op op een schoteltje met een theelepeltje ernaast en het is echt een theetoetje!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s