Kabeljauw in Earl Grey gepocheerd met vanillesaus

2015-01-09 19.34.02 HDR

Geschreven door Edit van den Born

Januari, de tijd van goede voornemens. Dus geen recept met chocolade deze keer, maar een gezond visje! Hoewel ik al jaren koken als een grote hobby heb, heb ik mij nog nooit gewaagd aan pocheren. Ik vond het klinken als iets ingewikkelds. Toen ik dit recept tegenkwam sprak de combinatie van Earl Grey en vanille mij erg aan dus besloot ik eens een kijkje op youtube te nemen om te zien wat pocheren nou eigenlijk inhoudt. Wat blijkt? Vis pocheren in zo’n beetje de makkelijkste techniek die in kookland bestaat. Hoera!

Earl Grey is een zwarte thee met bergamot erbij. Dit is een hele subtiele maar herkenbare smaak. Dit maakt het een geliefde thee om mee te koken. De combinatie van verse vanille, vis en deze bergamotsmaak moest dus haast wel een succes worden…

Benodigdheden:

  • 3 el Earl Grey Leaf 
  • Een theefilter (bijvoorbeeld deze)
  • 1 el azijn (het liefst iets neutraals, ik heb witte wijn azijn gebruikt, balsamico heeft teveel smaak van zichzelf)
  • 1 vanillestokje, gespleten
  • 2 kabeljauwfilets (niet te klein, het krimpt nog)
  • Een half flesje kookroom

2015-01-09 18.56.56

Vul een grote pan voor de helft met water. Zodra het water warm is (maar nog niet kookt) voeg je de thee (in het filtertje), de azijn en het vanillestokje toe. Ik had geen filtertje gebruikt omdat in het recept losse thee werd beschreven, het resultaat daarvan zou later blijken.

2015-01-09 19.07.09

Zodra het water met de ingrediënten erbij weer tegen de kook aan is, voeg je de vis toe en wanneer het water met de vis weer tegen de kook aan komt, draai je het vuur lager en laat je dat zo 10 minuten pocheren (laat je de pan 10 minuten dicht, vis in water ‘koken’ is alles wat pocheren inhoudt).

2015-01-09 19.07.22

Haal het vanillestokje uit de pan (ook dit zal makkelijker gaan als er niet een hele hoop thee in je pan drijft 🙂 ) en schraap de inhoud eruit in een steelpannetje.

2015-01-09 20.33.02

Giet de room hierbij en laat dit warm worden terwijl je de vanille goed door de room roert.

2015-01-09 19.23.37

Haal terwijl dit opwarmt de vis uit de pan. Nu bleek hoe lastig die losse thee was, mijn hele vis zat onder de thee! Ik heb de vis een beetje afgespoeld maar had hierdoor veel water op het bord en de vis was hierdoor wel erg afgekoeld.

2015-01-09 20.51.45

Overgiet de vis met de warme vanillesaus. Ondanks dat het door de losse thee op de vis iets moeilijker werd dan nodig, vond ik dit recept een erg groot succes! Het was makkelijk, snel en verrukkelijk! De subtiele smaken van kabeljauw, bergamot en vanille passen perfect bij elkaar en de vis was heerlijk en door het pocheren helemaal niet droog of taai. Fantastisch, snel nog een keer maken, alleen dan met theefilter 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s