Super makkelijk perzik/cantuccini toetje met koffiemascarpone

2015-01-23 21.52.29

Geschreven door Edit van den Born

Als kind was ik al erg gek op perziken uit blik. Mierzoet en door de siroop heeft het weinig meer met fruit te maken maar ohhhh wat vond ik ze lekker. Inmiddels ben ik verse perziken meer gaan waarderen maar op zijn tijd kan ik een beetje zondigen met zoete blikperziken in een toetje toch niet laten… Achteraf zou ik misschien in dit geval toch liever voor verse perziken gekozen hebben, er zitten zulke fijne smaken in dit toetje dat het eigenlijk jammer is om zulke gezoete perziken te gebruiken.

Ik heb thuis alleen een espresso (piston) apparaat. Omdat ikzelf het liefst espresso’s drink en de meeste van mijn gasten óf espresso óf cappuccino (op basis van een espresso) drinken, is dit prima. Ook voor de meeste recepten is dit goed, een lekker pittig espressootje geeft veel smaak aan een gerecht. Maar heel soms heb ik toch ‘gewone’ koffie nodig. Óf omdat ik vrij veel nodig heb en een grote hoeveelheid espresso’s zetten wel erg veel koffie kost, óf omdat een espresso toch iets teveel smaak heeft voor het betreffende recept. Ik wil geen apparaat aanschaffen om dit te maken, omdat ik het alleen af en toe met koken nodig heb. Een oplossing daarvoor is koffie opschenken, een versimpelde variant van de opkomende slow-coffee.

Bij slow-coffee giet je langzaam kokend water in een filter met koffie dat in een tuutje toe loopt, daar druppelt dan koffie uit. Een simpele variant hiervan, zonder speciale tuutjes maar met een ‘gewoon’ koffie filter, is opgieten. Dit is voor mij heel handig, met alleen een plastic filterhouder, een koffiefilter en wat gemalen koffie kan ik koffie zetten.

2015-01-23 21.53.40

Ik gebruik voor dit recept Medellín Secret Costa Rica, een single finca koffie met een uitgesproken smaak.

Benodigdheden:

  • 1 blik perziken op sap, in stukken (of dus een stuk of 4 rijpe, verse perziken)
  • 1 klein bakje mascarpone (250 gr.)
  • 100 gram cantuccini koekjes (in stukjes)
  • 100 ml sterke koffie (met opschenken heb je dan ongeveer 18 gram koffie nodig voor een glas, je houdt dan wat koffie over om op te drinken tijdens het koken :))
  • 65 gram suiker

2015-01-23 19.53.29

Doe de koffie (heet) in een kom en roer de suiker er doorheen, totdat deze is opgelost. Laat het afkoelen.

2015-01-23 20.07.53

Schep de stukjes cantuccini koekjes en de gesneden perziken door elkaar en verdeel ze over 4 mooie glazen. Verdeel over elk glas 1 el van de afgekoelde koffie.

2015-01-23 20.21.37

Klop de mascarpone met de rest van de koffie los. Dit hoeft niet heel lang, gewoon totdat het allemaal goed gemengd is en een beetje luchtig is.

2015-01-23 20.24.28

Schep dit over het perziken/koek mengsel.

2015-01-23 20.26.56

Ik vind het er erg goed uitzien, het was niet heel moeilijk of veel werk en oh oh oh wat was het lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s