T.h.t. waanz… data

Geschreven door Dick van den Born

tht_spa

In verband met de zaken aldaar lopen ondergetekende en compagnons geregeld in grote en kleine supermarkten in Tsjechië en wat ons daar opvalt is de losse manier van omgaan met T.h.t. data. Ook in grote hypermarkten zie je geregeld bv bieren staan in het schap staan die (bijna) over datum zijn. Wij als stadse westerlingen kijken daar van op, maar als je er over nadenkt is het eigenlijk zo gek nog niet.

Ten eerste staat de afkorting t.h.t. voor TENMINSTE houdbaar tot. Er staat niet g.w.n, gelijk weggooien na. Het product is dus in ieder geval houdbaar tot de datum die er op staat en vaak loont het de moeite om eerst even te kijken en ruiken voordat je het product degradeert tot gft afval. Een half pak melk dat al 5 weken geopend in de koelkast staat, zou ik niet meer aan beginnen, maar een zak droge pasta kan bijna niet fout gaan. En de flesjes Spa blauw die we kort geleden kochten hebben zelfs een tht datum….

En dan het linkje tussen Tsjechië en ons. De streekbieren die we verkopen zijn niet gepasteuriseerd en mogen daarom vanuit de EU regelementen slechts een tht datum van 6 maanden na bottelen meekrijgen. Waanzin! Zeggen ook de Tsjechen, je moet weten wanneer het gebotteld is en dan beslis je zelf wel of je het nog wil drinken of niet. En dat vind ik een hele gezonde instelling.

Een gezonde instelling en een lekkerdere ook. Geregeld kijken mensen bij ons in de winkel naar de tht data op koffiebonen. ‘Oh wauw nog 21 maanden houdbaar’ hoor je dan. Wat eigenlijk ook een verkeerde manier is om naar te kijken. Koffiebonen krijgen weliswaar een tht datum van 24 maanden na branden mee (ook weer vanuit de EU vastgesteld), maar zo lang moet je niet wachten met opdrinken. Na een maandje of 6 na branden begint de smaak echt wel achteruit te gaan. En of je een koffie na 24 of 27 maanden na branden drinkt maakt geen zak uit. In beide gevallen zullen alle mooie/bijzondere smaken eraf zijn.  In ieder geval moet je een zak koffiebonen dat nog 2 maanden houdbaar is niet kopen.

Er gaan al langere tijd, ook in de politiek, stemmen op om de reglementen omtrent de tht data aan te passen en ik ben een groot voorstander! Voor veel niet-vers producten zou ik zelfs pleiten voor het afschaffen van de tht datum en over te gaan op de regel dat een fabrikant de datum van branden, bottelen of verpakken op de verpakking zet. De consument kan dan zelf beslissen of hij/zij het wil kopen of niet. Bij wijn werkt dat toch ook prima? Een houtgelagerde Cabernet Sauvignon uit 2009 wil ik wel. Een beaujolais uit 2009 niet.

Natuurlijk zou het even wennen zijn voor veel mensen (mijzelf inclusief) omdat je niet van alles weet hoelang iets lekker/verantwoord voor consumptie blijft, maar zoiets kan je leren. En vast wel een appje voor downloaden. In ieder geval denk ik dat we veel minder hoeven weg te gooien met z’n allen en in deze tijden waarin we allemaal streven naar groener en duurzamer zou dat snel verdient zijn. Zooo nu even een biertje, dat 3 maanden over de tht datum is. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s